Familie rechtszaken en  echtscheidingen

Is een echtscheiding nabij ? Vragen over de zorg van uw kinderen?
Heb ik recht op alimentatie en wie mag in het bestaande huis blijven wonen?

Enkele vragen van cliënten:

Mijn man en ik gaan scheiden maar wie bepaalt waar ik ga wonen? Krijg ik alimentatie voor mezelf en de kinderen? Mijn man is zo dominant, hij zegt dat ik niets krijg en voor mezelf moet zorgen. Hij vindt mij een slechte moeder en ik mag de kinderen niet meer zien maar ik wil dat de kinderen bij mij blijven. Hoe zit dat juridisch?

Heb ik recht op alimentatie? 

Mijn ex en ik hebben vaak ruzie en zijn het niet eens. Hij zegt dat als ik een advocaat neem dat ik dan helemaal niets van hem meekrijg. En dat hij dan zelf een hele goede advocaat neemt en ik niets krijg. Wat nu?

Hoe lang betaal ik partneralimentatie?

Hoe lang u partneralimentatie betaalt, hangt af van het jaar waarin u de afspraak maakte. Of wanneer de rechter de partneralimentatie vaststelde. Sinds 1 januari 2020 gelden nieuwe regels.

Dit zijn de nieuwe regels per januari 2020

De hoofdregel is dat partneralimentatie maximaal 5 jaar duurt. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde. Was u bijvoorbeeld 8 jaar getrouwd, dan betaalt u aan uw ex-partner 4 jaar partneralimentatie.

Partneralimentatie duurt langer dan 5 jaar in de volgende 3 uitzonderingsgevallen:

 • U heeft samen kinderen. De partneralimentatie stopt pas als het jongste kind 12 jaar is geworden.
 • Het huwelijk of het geregistreerd partnerschap duurde minimaal 15 jaar. En de ex-partner die alimentatie ontvangt, krijgt binnen 10 jaar AOW. Dan stopt de partneralimentatie als de AOW start.
 • U bent geboren op of voor 1 januari 1970. Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap duurde langer dan 15 jaar. En u krijgt over meer dan 10 jaar pas AOW. Dan duurt de alimentatie 10 jaar.

Bij samenloop van de hierboven genoemde omstandigheden, geldt de langste termijn.

De regels over partneralimentatie van 1 juli 1994 tot 1 januari 2020 zijn als volgt

 • U heeft samen kinderen
  Partneralimentatie duurt maximaal 12 jaar.
 • U heeft samen geen kinderen, huwelijk duurde langer dan 5 jaar
  Partneralimentatie duurt maximaal 12 jaar.
 • U heeft samen geen kinderen, huwelijk duurde korter dan 5 jaar
  Partneralimentatie duurt net zolang als het huwelijk duurde.

Onderhoudsplicht en kinderalimentatie?

De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. In bijzondere gevallen is er ook daarna nog een onderhoudsplicht. Bijvoorbeeld als het kind gehandicapt is en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien.

Vanaf 18 jaar: kind krijgt bijdrage zelf
Vanaf de 18e verjaardag van uw kind betaalt u de kinderalimentatie aan uw kind zelf en niet langer aan uw ex-partner. Heeft uw kind op zijn/haar 18e al een baan, dan heeft het kind misschien een kleinere bijdrage nodig. U kunt dan samen met uw kind afspraken maken over hoeveel u meebetaalt voor levensonderhoud en studie.

Wilt u meer over weten over welke gevolgen een echtscheiding voor u heeft, bel mij dan gerust om te overleggen wat ik voor u kan betekenen.

Oplossingen bij familierechtszaken:

 

 • Duidelijkheid over wie waar gaat wonen bij echtscheiding
 • Oplossing over de vraag rondom de  zorg over de kinderen

Alimentatiecheck

U wilt toch weten hoeveel alimentatie u gaat ontvangen of moet betalen

Als u alimentatie ontvangt of betaalt is het bij gewijzigde omstandigheden zinvol om de alimentatie te laten herberekenen door mij.

 

Wat als u uw alimentatie wil laten berekenen? 

 • U levert dan de relevante financiële stukken aan.
 • De prijs van een berekening voor kinderalimentatie is 350 euro en voor partneralimentatie 450 euro incl. btw.
 • Uiteraard is daarbij inbegrepen een 30-minuten-gesprek bij mij op kantoor om de uitkomst van de berekening te bespreken.